Kluski śląskie z grzybami shiitake

Składniki: 

ziemniaki (około 6-8 sztuk), mąka ziemniaczana, 1 jajo organiczne, kilka świeżych grzybów shiitake, oliwa z oliwek (extra virgin), sól himalajska

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane i odcedzone ziemniaki tłuczemy tłuczkiem i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Masę ziemniaczaną dzielimy w garnku na 4 części i jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozsmarowujemy na pozostałych trzech. W puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajo. Wszystko doprawiamy sola, a następnie mieszamy łyżką na gładką masę.

  • Z ciasta lepimy spłaszczone kuleczki z dziurką w środku i uformowane kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną. 

  • Podajemy z podduszonymi na wodzie grzybkami i skrapiamy delikatnie oliwą.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s