Chleb wieloziarnisty

Składniki: 

mąka pszenna organiczna (500 g), świeże drożdże (1/4 opakowania – 25 g), sól himalajska (1 łyżeczka), cukier kokosowy (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), siemię lniane (2 garści), ziarno słonecznika lub dyni (2 garście), owies (2 garście), woda (500 ml)

Sposób przygotowania:

  • Rozpuścić drożdże w 250 ml cieplej wody;
  • Wszystkie składniki sypkie wymieszać w misce, dodać wodę z drożdżami oraz 250 ml zimnej wody  i wszystko energicznie wymieszać łyżką;
  • Przykryć miskę z ciastem woreczkiem i odstawić  na około 20 min do wyrośnięcia. Po tym  czasie mieszamy troszkę ciasto, aby zmniejszyć jego objętość i przenosimy masę do silikonowej foremki. Następnie odstawiamy przykrytą formę woreczkiem na kolejne 20 min.
  • Ciasto przed włożeniem do nagrzanego do 250 C piekarnika opryskujemy woda i nacinamy delikatnie nożem i zmniejszamy temperaturę do 230 C. Czas pieczenia to około 1 godzina;
  • Upieczony bochenek studzimy minimum godzinę na kratkach z piekarnika.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s