Marokańska zupa z cieciorką i kuskusem

Składniki: 

kasza kuskus (1/3 szklanki), oliwa z oliwek (3 łyżeczki),  1 litr bulionu warzywnego (używam organicznej kostki firmy Kallo), 1 cebula i 2 marchewki pokrojone w drobną kostkę, 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), imbir (ok 2 cm kawałek obrany i drobno pokrojony), przyprawa ras-el-hanout (1 łyżeczka), pasta harissa średnio ostra (2 łyżeczki), puszka pomidorów krojonych (400 g), puszka cieciorki (400 g), sok z połowy cytryny, drobno posiekana świeża kolendra, sól himalajska, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kuskus doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką oliwy oraz natką kolendry, następnie zalewamy w misce wrzątkiem (do ok 2 cm nad powierzchnią kaszy), przykrywamy talerzem i odstawiamy
  • Podgrzewamy resztę oliwy na patelni,  dodajemy cebulę z marchewką i podsmażamy delikatnie kilka minut aż zmiękną
  • Następnie dodajemy czosnek, imbir, przyprawę ras-el-hanout oraz pastę – harissa. Wszystko razem chwilkę podgrzewamy mieszając
  • Do garnka z gorącym bulionem dodajemy pomidory, cieciorkę oraz zawartość patelni
  • Wszystko gotujemy około 20 minut, doprawiając sokiem z cytryny
  • Gotową zupę podajemy razem z kuskusem oraz doprawiamy na talerzu świeżą natką kolendry i oliwą z oliwek
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s