Makaron noodle z kurczakiem i warzywami

Składniki:

pełnoziarnisty makaron noodle (100 g), kurczak (2 piersi pokrojone w kostkę), orzechy nerkowca (garść), 2 marchewki pokrojone w słupki, 10 szparagów, świeży imbir (około 2 cm kawałek drobno pokrojony), czosnek (3 ząbki drobno pokrojone), kolendra (pół pęczka), szczypiorek (4 gałązki pokrojone na duże kawałki), 1/3 czerwonej papryczki chili drobno pokrojonej, pieprz (szczypta), sos kokosowy Aminos* (2 łyżeczki), sos rybny (1 łyżeczka), sok z 1/2 limonki, olej ryżowy (2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej olej ryżowy na patelni teflonowej i dodaj kawałki kurczaka przyprawione pieprzem i smaż kilka minut do uzyskania ładnego koloru.

  • Dodaj do kurczaka czosnek, imbir, drobno posiekaną kolendrę oraz chili i gotuj wszystko przez następne kilka minut.

  • Następnie dodaj marchewki , szparagi i szczypior i dopraw wszystko sosem kokosowym, rybnym, limonką i smaż jeszcze kilka minut, aż kurczak będzie gotowy.

  • Do zawartości patelni dodaj makaron noodle ugotowany według przepisu na opakowaniu i posyp całość uprażonymi orzechami i świeżą natką kolendry.

(*) jeśli nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania soi to sos Aminos kokosowy można zastąpić sosem sojowym np. firmy Kikkoman, który jest naturalnie fermentowany i nie zawiera chemii (skład: soja, woda, pszenica i sól)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s