Kurczak Karahi

Składniki:

kurczak (3 piersi z kurczaka pocięte w kostkę), 1 duża czerwona cebula pocięta w piórka, świeże pomidory (4 sztuki bez skórki, pocięte w drobną kostkę), imbir (ok 2 cm kawałek pocięty w drobne kawałki, czosnek (3 ząbki pokrojone), 1 mała zielona papryczka chili, olej ryżowy (3 łyżeczki), kminek (2 łyżeczki), kurkuma (2 łyżeczki), curry (1 łyżeczka), sól morska (1/2 łyżeczki), kozieradka (łyżka suszonych liści), 2 liście laurowe, suszona kolendra (1 łyżeczka),  przecier pomidorowy (2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżeczka), woda (1 szklanka), jogurt naturalny 0% tłuszczu (2 łyżki), świeża kolendra do przystrojenia

Sposób wykonania:

  • Podsmażamy na oleju (ok 2 min) czosnek z imbirem, następnie dodajemy kminek oraz cebulę i wszystko mieszamy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula się zarumieni
  • Dodajemy drobno pokrojone chili i pomidory oraz przyprawy: kurkuma, curry, sól, kozieradka, kolendra i pokruszone liście laurowe, przecier pomidorowy, a następnie także mięso, wodę i wszystko razem mieszamy.
  • Patelnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz i całość dusimy około 30 minut.
  • Na koniec dodajemy jogurt oraz sok z cytryny, całość mieszamy i przyprawiamy świeżą kolendrą.
  • Kurczaka serwujemy z ryżem basmati.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s