Meksykańskie śniadanie

Składniki:

4 jaja organiczne, awokado, czerwona cebula, czosnek (2 ząbki), zielona oraz czerwona papryka (po 1-dnej sztuce), 1/2 czerwonej papryczki chili, pomidory krojone (1 puszka), świeże pomidory obrane ze skórki (3 sztuki), pomidorki koktajlowe (4 sztuki przekrojone na pół), liście laurowe (2 sztuki), pieprz grubo mielony, sól himalajska, sok z limonki, oliwa z oliwek (2 łyżeczki), świeża kolendra, parmezan (2 łyżki świeżo startego sera), kiełki pora

Sposób wykonania:

  • Cebulę, czosnek i paprykę kroimy kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liście laurowe i całość delikatnie podsmażamy około 10-15 minut na oliwie.
  • Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz świeże (bez skórek, pokrojone w drobną kostkę) i całość dusimy na wolnym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje.
  • Formujemy w sosie 4 wgłębienia i w środek wbijamy jajka, a następnie przykrywamy całość pokrywką na około 5 minut, aż jajka się zetną.
  • Całość dekorujemy kawałkami awokado, pomidorkami koktajlowymi, listkami kolendry, kiełkami pora oraz parmezanem i skrapiamy sokiem z limonki.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s