Fermentowana salsa

Składniki:

Na słoik 1-dno litrowy potrzebujemy: dojrzałe pomidory (4 sztuki), zielona papryka (2 sztuki), duża cebula czerwona, czosnek (2 ząbki), kilka gałązek świeżej kolendry i pietruszki, limonka, cytryna, kminek (łyżeczka), sól himalajska gruboziarnista (2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  • Pokrojone w drobną kostkę warzywa wraz z poszatkowaną kolendrą i pietruszką wrzucamy do miski, wyciskamy sok z limonki i cytryny, doprawiamy kminkiem, dodajemy sól i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Całość umieszczamy w wyparzonym słoiku i delikatnie dociskamy, aby sok pokrył powierzchnię salsy. Następnie luźno dokręcamy pokrywkę na wierzchu słoika.
  • Umieszczamy słoik w ciemnym, chłodnym miejscu na około 2-3 dni, żeby salsa zaczęła fermentować (jak mieszając zauważymy pęcherzyki to oznacza, że salsa zaczyna fermentować), a następnie przechowujemy gotową salsę w lodówce.
  • Salsa jest wspaniałym dodatkiem do sałaty, dań z curry, a także nadaje sie na kanapki.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s