Omlet hiszpański

Składniki:

jajka organiczne (5 sztuk), średnia cebula, 8 małych młodych ziemniaków, oliwa z oliwek (3 łyżki), sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w półksiężyce, a  dobrze umyte ziemniaki wraz ze skórką kroimy w cienkie plasterki.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni teflonowej i dodajemy warzywa, wszystko mieszając przez około 4 minuty. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy całość przez około 20 min, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną.
  • Jajka rozbijamy do miski i mieszamy delikatnie widelcem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do jajek ziemniaki z cebulą i całość mieszamy.
  • Patelnię ponownie rozgrzewamy z 1 łyżką oliwy i zalewamy jajkami z warzywami. Całość smażymy przez około 15 min na małym ogniu.
  • Przekładamy omlet na drugą stronę (przykładamy duży talerz do powierzchni patelni i obracamy tak patelnie, żeby omlet znalazł się na talerzu, a następnie zsuwamy zawartość talerza z  powrotem na patelnie, żeby podsmażyć omlet z drugiej strony) i smażymy przez kolejne 5 minut.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s