Hiszpańska zupa z zieloną soczewicą

Składniki:

zielona soczewica (1 szklanka), kiełbasa hiszpańska Chorizo pocięta w plasterki (około 120 g), czosnek (4 ząbki), cebula pocięta w drobną kostkę,  marchewka (2 sztuki pocięte w duże kawałki), ziemniak (2 sztuki pocięte w dużą kostkę), hiszpańska wędzona papryka w proszku (1 łyżka),  sól morska (szczypta), oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę myjemy, zalewamy zimna wodą i zostawiamy na noc.
  • Na drugi dzień wrzucamy do garnka namoczoną soczewicę oraz  chorizo, całe ząbki czosnku w łupinkach i nalewamy wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz.
  • Cebulę podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy i jak będzie miała ładny kolor to dodajemy wędzoną paprykę, składniki mieszamy, a następnie dodajemy do zupy razem z marchewka i ziemniakami i wszystko doprawiamy solą.
  • Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut i po tym czasie wyjmujemy z garnka ząbki czosnku, które następnie obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy ponownie do zupy.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s