Sałatka Panzanella

Składniki:

3/4 bochenka ciabatty, kolorowe pomidorki koktajlowe (około 800 g pomidorków przekrojonych na pół), mała cebula czerwona (pokrojona w półksiężyce), kapary (2 łyżki), awokado drobno pokrojone, kilka gałązek świeżej bazylii

Sos: oliwa z oliwek extra virgin (4 łyżki), ocet balsamiczny (2 łyżki), czosnek (1 ząbek przeciśnięty przez praskę), oregano (1/2 łyżeczki), sól himalajska (szczypta)

Sposób przygotowania:

  • Kroimy ciabattę w dużą kostkę i wkładamy na kratkę do nagrzanego do 180 C piekarnika na kilka min, aż pieczywo wyschnie i nabierze ładnego koloru. Następnie wyciągamy kawałki chleba i czekamy, aż ostygną.
  • Naczynie napełniamy ciabattą, pomidorkami, cebulą, awokado, kaparami oraz listkami świeżej bazylii i wszystko razem mieszamy.
  • Mieszamy razem składniki sosu i dodajemy do sałatki.

IMG_2028

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s