Truskawki w kremie czekoladowym

Składniki:

Na 2 kieliszki potrzebujemy: ciemna czekolada 70% cocoa – 45 g, mleko (1,5% tłuszczu)  – 300 ml, mąka kukurydziana (3 łyżeczki), miód naturalny (4 łyżeczki), 3 żółtka, ekstrakt z wanilii (1/2 łyżeczki), kawałki truskawek (garść), orzeszki pistacjowe solone (kilka sztuk drobno pokrojonych)

Sposób wykonania:

  • Gotujemy mleko i odstawiamy na bok.
  • Mieszamy razem mąkę kukurydzianą, miód oraz żółtka z jajek na gładką masę i dodajemy do gorącego mleka. Całość gotujemy przez około 5 minut na małym ogniu, mieszając.
  • Garnek ściągamy z gazu i dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie, do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie krem. Całość zostawiamy na kilka minut, żeby się ochłodziło.
  • Kieliszki napełniamy truskawkami, nakładamy krem i posypujemy pistacjami.


Milion smaków truskawek - edycja trzecia


W krainie miodem płynącej...

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s