Rosół z kurczaka z rozmarynem

Składniki:

1 średni kurczak z wolnego wybiegu, duży por przecięty na 3 części, 2 duże obrane marchewki, cebula z łupiną przecięta na pół, 2 obrane korzenie pasternaka, seler naciowy (2 łodygi z liśćmi przecięte na pół), czosnek (1 ząbek obrany), pęczek natki pietruszki, świeży lubczyk (garść), pieprz (ok 15 kulek), 2 liście laurowe, ziele angielskie (4 kulki), rozmaryn (1 łyżeczka), sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka przekrajamy na 4 części, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą, dodajemy czosnek, cebulę z łupiną oraz przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i całość gotujemy przez około godzinę na bardzo małym ogniu.
  • Następnie dodajemy do zupy warzywa: pora, marchewkę, pasternak, seler naciowy, pół pęczka natki pietruszki, świeży lubczyk i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejną godzinę.
  • Na koniec doprawiamy rosół do smaku solą i serwujemy z posiekaną natką pietruszki i makaronem.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s