Ogórki małosolne

Składniki:

Na słoik 1-dno litrowy potrzebujemy: około 10-12 sztuk ogórków gruntowych (małe i twarde), pęczek koperku, czosnek (ok 6-7 ząbków), chrzan (kawałki korzenia), ziele angielskie (10 kulek), 2 liście laurowe, sól morska (1/2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczamy sól w 0,5 litra gorącej wody.
  • Wyparzony słoik napełniamy koprem, ogórkami, ząbkami czosnku (część obrana, część w łupinie przekrojona na pół), chrzanem i przyprawami, a następnie zalewamy całość wodą z solą i przykrywamy powierzchnię małym talerzykiem, żeby ogórki nie wypływały.
  • Ogórki nadają się do jedzenia już po 1-2 dniach.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s