Śledzie w soku cytrynowym

Składniki:

śledzie solone (około 7-8 filetów), sok z 1 cytryny, średnia cebula pokrojona w cienkie półksiężyce, oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki), 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz gruboziarnisty (szczypta)

Sposób wykonania:

  • Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2-3 godziny w celu pozbycia się nadmiaru soli.
  • Filety kroimy na 4 części, mieszamy w szklanym naczyniu z cebulą, sokiem z cytryny oraz przyprawami, a następnie całość polewamy oliwą, przykrywamy i umieszczamy w lodówce na 2 dni.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s