Sałatka nicejska z makrelą

Składniki:

1 filet wędzonej makreli (bez skóry i ości, pokrojony w duże kawałki), 6 maleńkich młodych ziemniaków ugotowanych na parze, 2 ugotowane jajka pokrojone w ósemki, 8 koktajlowych pomidorków przekrojonych na pół, 1 mini sałata rzymska, 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie półksiężyce, fasolka szparagowa zielona (1 garść ugotowana na parze ), 4 fileciki anchois, 10 czarnych oliwek, świeże liście bazylii (garść)

Sos: oliwa z oliwek extra virgin (3 łyżki), ocet balsamiczny (1,5 łyżki),  świeża pietruszka (1 łyżka), szczypiorek (1 łyżeczka), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  • Male listki salaty rozkładamy na talerzu, a większe rozrywamy na mniejsze części, a następnie układamy na sałacie pozostałe składniki.
  • Pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do wymieszanej oliwy z octem, czosnkiem i przyprawami. Następnie polewamy sosem sałatkę.

 

 

 


To my! Młode kartofelki 2016

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s