Chrupkie pieczywo orkiszowe

Składniki:

Na 4 kromki potrzebujemy: 100 g mąki orkiszowej razowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki cukru kokosowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2 czubate łyżki siemienia lnianego, 1/3 szklanki zimnej wody

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto w rękach  przez około 1-2 minuty.
  • Gotowe ciasto rozsmarowujemy w kształcie prostokąta jak najcieniej na silikonowej macie (lub tacy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem) i nacinamy nożem na równe kromki, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Moja inspiracja: Cudowny, wegański blog Laury, na który serdecznie zapraszam: http://www.thegentlelentil.co.uk/2016/07/sesame-oregano-crispbreads.html

IMG_2307

IMG_2326

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s