Włoskie pulpeciki z makaronem z cukinii

Składniki:

mielona wołowina (250 g), 1 cebula drobno posiekana, czosnek (1 ząbek przeciśnięty przez praskę), 2 średnie cukinie, pomidory krojone (1 puszka), świeża bazylia, zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól himalajska, pieprz czarny, oliwa z oliwek (2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  • Mięso, połowę cebuli, zioła, sól i pieprz mieszamy razem w misce, a następnie formujemy około 10 małych pulpecików.
  • Pulpety delikatnie podsmażamy z każdej strony na oliwie i jak się zarumienią to przekładamy na talerzyk.
  • Na patelni podsmażamy pozostałą cebulę razem z czosnkiem, żeby nabrały koloru, a następnie dodajemy pomidory. 
  • Całość doprawiamy świeżą bazylią, dodajemy pulpety i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Danie serwujemy z makaronem z cukinii zrobionego za pomocą spiralizera (jeśli nie mamy takiego urządzenia to można po prostu pokroić cukinie w bardzo cieniutkie paseczki).

IMG_2438

IMG_2429

Inspiracja: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/italian_style_meatballs_69955

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s