Tajska zupa z kurczakiem

Składniki:

piersi z kurczaka (3 sztuki),  1,5 litra bulionu z kurczaka (używam organicznej kostki firmy Kallo), ulubiony makaron typu noodle (150 g), świeży imbir drobno posiekany (1 łyżeczka),  czosnek (2 ząbki drobno posiekane); kukurydza z puszki (2 łyżki) + 2 mini kolby, świeże pieczarki (2 sztuki pocięte w cienkie plastry), 2 gałązki szczypiorku drobno posiekane, kapusta Choi Sum / Pak Choi (kilka liści), świeża kolendra (kilka gałązek), sos Aminos /sos sojowy (3 łyżeczki), płatki chili (szczypta)

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka gotujemy na bulionie razem z imbirem i czosnkiem przez około 20 minut na małym ogniu.
  • Następnie wyjmujemy kurczaka i kroimy go na mniejsze kawałki i ponownie dodajemy do zupy wraz z makaronem typu noodle, kukurydzą, grzybami, połową szczypiorku, kapustą i sosem Aminos/sojowym.
  • Gotową zupkę serwujemy ze świeżymi gałązkami kolendry oraz chili i posypujemy szczypiorkiem.

IMG_2560

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s