Wodny kefir

Składniki:

kultury bakterii w proszku (5 gramów)*, 1 litr wody mineralnej,  cukier trzcinowy nierafinowany (3 łyżki), suszone figi (3 sztuki), 1/2 cytryny bez skórki, 

(*) https://www.thekefircompany.co.uk/water-kefir

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy w szklanym słoiku kultury bakterii z wodą (przy użyciu plastikowej lub drewnianej łyżki), a następnie dodajemy figi, cukier oraz cytrynę.
  • Całość zakrywamy gazą, zaciskamy gumką (żeby nie dostały się muszki owocówki) i przechowujemy w pokojowej temperaturze przez 48 godzin. Po tym czasie kefir jest gotowy.
  • Przelewamy kefir przez plastikowe sitko, wyjmujemy ze słoja cytrynę i wyduszamy sok do kefiru. Następnie odlewamy 200 ml płynu, z którego będziemy mogli zrobić kolejna porcje (**), a resztę wypijamy.
  • Gotowy kefir przechowujemy do 2 dni w lodówce.

 (**) Kolejną porcję napoju przygotowujemy używając 200 ml gotowego  kefiru, do którego dodajemy ponownie wodę (1 litr), cukier, figi, połówkę cytryny i odstawiamy na kolejne 48 godzin. Czynność możemy powtórzyć około 15 – 20 razy.

IMG_2654

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s