Kapusta kiszona z kminkiem

Składniki:

Na jeden słoik potrzebujemy: 1/2 główki poszatkowanej kapusty (1 kg), celtycka sól szara (1/2 łyżki), kminek (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy ręką w misce i pozostawiamy na około 2 godziny, żeby kapusta puściła soki.
  • Następnie ugniatamy kapustę rękami i nakładamy warstwami do szklanego słoika za każdym razem mocno ją dociskając. Sok powinien pokrywać powierzchnię kapusty.
  • Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie i po tym czasie kapusta będzie gotowa do spożycia.
  • Po otwarciu przechowujemy słoik w lodówce.

IMG_2681

IMG_2658


Róbmy przetwory! 2016


Dzień polskiej żywności 2016

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s