Noodle z krewetkami w sosie sezamowym

Składniki:

Na 2 porcje potrzebujemy: królewskie krewetki (250 g), średnia cukinia, makaron noodle (ok 60 g), sezam (1 łyżka), szczypiorek (2 gałązki drobno posiekane), świeża kolendra (garść drobno posiekana), pomidor pokrojony w plastry, sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sos: sezam uprażony na patelni (1 łyżka), oliwa z oliwek (3 łyżki), olej sezamowy (1/2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżka), sos aminos kokosowy/ sos sojowy (1 łyżka), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól himalajska

Sposób przygotowania:

  • Robimy makaron z cukinii za pomocą spiralizera (jeśli nie mamy takiego urządzenia to możemy pokroić cukinie w bardzo cieniutkie paseczki).
  • Noodle gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni teflonowej podsmażamy sezam z krewetkami przez około 5 minut i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Składniki sosu mieszamy razem w osobnej miseczce.
  • Do cukinii i noodli dodajemy krewetki, a następnie całość dekorujemy plastrami pomidora, posypujemy kolendrą, szczypiorkiem oraz polewamy sosem. 

IMG_2694

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s