Dorsz w sosie pomarańczowym z curry

Składniki:

świeży filet z dorsza (bez skóry i ości) pokrojony na kawałki (400 g), obrana pomarańcza drobno posiekana(bez pestek), cebula pokrojona w kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, zielone chili drobno pokrojone,  koncentrat pomidorowy (2 łyżki), kurkuma (1 łyżka), garam masala (1/2 łyżki), curry (1 łyżka), olej ryżowy (2 łyżki), sól morska, świeża kolendra oraz pietruszka

Sposób wykonania:

  • Smażymy na oleju cebulę z czosnkiem na złoty kolor, a następnie doprawiamy solą i podlewamy wodą (500 ml).
  • Dodajemy chili, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz pomarańczę i całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszają (około 10 – 15 minut).
  • Dodajemy do dania kawałki ryby, przykrywamy patelnie przykrywką i dusimy przez kolejne 10 minut.
  • Na koniec doprawiamy danie świeżymi ziołami i serwujemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie ryż basmati oraz  szpinak).

IMG_2705

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s