Kurczak z czosnkiem i ziołami

Składniki:

kurczak z wolnego wybiegu (około 1.6 kg), 2 cebule pokrojone w ćwiartki, papryka słodka w proszku (2 łyżki), oregano (2 łyżki), sól morska (1 łyżeczka), pieprz (1/2 łyżeczki), świeża pietruszka drobno posiekana (garść), czosnek przeciśnięty przez praskę (2 duże ząbki), oliwa z oliwek (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka posypujemy z każdej strony papryką, oregano, solą i pieprzem, a następnie nacieramy oliwą z oliwek wymieszaną z czosnkiem i posypujemy świeżą pietruszką.
  • Następnie przechowujemy kurczaka w żaroodpornym naczyniu z pokrywką przez noc  w lodówce.
  • Na drugi dzień dodajemy do naczynia z kurczakiem cebulę oraz nalewamy 500 ml zimnej wody.
  • Kurczaka pieczemy cały czas pod przykryciem przez około 2 godziny w temperaturze 190 stopni. 
  • Upieczonego kurczaka posypujemy świeżą natką pietruszki i serwujemy z ulubionymi warzywami.

IMG_2733

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s