Dal z żółtym grochem

Składniki:

groch żółty łuskany (250 g), średnia cebula pokrojona w kostkę, zielona papryka (pocięta w drobną kostkę), 3 dojrzałe pomidory (beż skórki) pokrojone w kostkę, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, świeży imbir (2 cm kawałek pokrojony w drobną kostkę), kminek (1 łyżka), kurkuma (1 łyżeczka), garam masala (1 łyżeczka), kolendra suszona (1 łyżka), olej ryżowy (2 łyżki), sól himalajska, czarny pieprz grubo mielony, oliwa z oliwek (1 łyżka), świeża kolendra drobno poszatkowana (garść)

Sposób wykonania:

  • Wypłukany groch umieszczamy w garnku i zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Ugotowany groch tłuczemy delikatnie tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy na bok.
  • Na patelni podsmażamy na oleju ryżowym kminek (przez około 1-2 minuty), a następnie dodajemy cebulę, paprykę, imbir, pomidory, czosnek i całość podgrzewamy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Zawartość patelni podlewamy wodą (1/2 szklanki), a następnie dodajemy przyprawy i całość dusimy przez około 15 minut.
  • Na koniec dodajemy groszek, całość mieszamy i dolewamy trochę wody jeśli potrzeba, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania), świeżą kolendrą oraz oliwą z oliwek.

IMG_2783

Źródło: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/tarkadal_90055


Warzywa psiankowate 2016


Pora na pomidora!

Reklamy

3 Comments Add yours

  1. Ciekawy przepis. Dziękuję za zgłoszenie do akcji pomidorowej 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. izA Siwik pisze:

      Bardzo fajna akcja!!!!!! Dziekuje za przyjecie! 🙂

      Lubię to

  2. mopswkuchni pisze:

    Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej. Już niedługo jej podsumowanie na blogu. Zapraszam. Nigdy nie robiłam dalu, muszę spróbować.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s