Pulpety z indyka w paprykowo-pomidorowym sosie

Składniki:

Pulpety: mielony udziec z indyka (500 g), 1 cebula biała drobno posiekana, czosnek (2 ząbki przeciśnięte przez praskę), zioła prowansalskie (2 łyżeczki), sól morska, pieprz czarny, oliwa z oliwek (2 łyżki)

Sos: czerwona cebula, czosnek (2 ząbki), 2 papryki, 1 czerwona papryczka chili, pomidory krojone (1 puszka), świeże pomidory obrane ze skórki (3 sztuki), liście laurowe (2 sztuki), pieprz czarny, sól morska, oliwa z oliwek (2 łyżeczki), gałązki świeżej kolendry (garść)

Sposób przygotowania:

  • Mięso, cebulę, zioła, oliwę, sól i pieprz mieszamy razem w misce, a następnie formujemy małe pulpeciki.
  • Pulpety delikatnie podsmażamy z każdej strony na patelni, a jak się zarumienią to przekładamy na talerzyk.
  • Czerwoną cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liście laurowe i całość delikatnie podsmażamy przez około 10 minut na oliwie.
  • Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz świeże (bez skórek, pokrojone w drobną kostkę) i całość dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Dodajemy pulpety i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, a na koniec dekorujemy danie świeżymi listkami kolendry i podajemy z makaronem.

img_2908


Pora na pomidora!

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. jaglusia pisze:

    Zdjęcie bardzo zachęca do przygotowania. 🙂 Wypróbuję na pewno. Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    Polubione przez 1 osoba

  2. Bardzo smakowite danie 🙂
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s