Krem dyniowy z czosnkiem oraz imbirem

Składniki:

dynia Hokkaido, 2 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 cebula pokrojona w półksiężyce, 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, świeży imbir obrany i pokrojony w cienkie paseczki (5 cm kawałek), sól morska, pieprz (10 kulek), ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy, oliwa z oliwek (4 łyżki)

Sposób przygotowania:

  • Umytą dynię kroimy razem ze skórka na małe kawałki (usuwamy nasiona) i podsmażamy (około 10-15 minut) razem z cebulą oraz imbirem na oliwie z oliwek (2 łyżki).
  • Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy obrane: marchew i ziemniaki, a następnie czosnek (4 ząbki), przyprawy oraz zalewamy całość wodą (1,5 litra) i gotujemy przez około 40 minut.
  • Ugotowaną zupę doprawiamy solą, czosnkiem (kolejne 4 ząbki), oliwą z oliwek (2 łyżki), a następnie miksujemy przy użyciu ręcznego blendera na jednolita konsystencję.

img_2974

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s