Paprykowa sałatka z makaronem orzo i kiełbasą chorizo

Składniki:

czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę (3 sztuki), czerwona cebula pokrojona w ósemki, hiszpańska wędzona kiełbasa chorizo (ok 200 g), makaron orzo (200 g), połówki pomidorków koktajlowych (około 150 g), świeża natka pietruszki drobno poszatkowana (garść), sól morska (szczypta)

Sos: oliwa z oliwek (2 łyżki), ocet balsamiczny (2 łyżki), wędzona papryka w proszku (1 łyżka), miód naturalny (1 łyżka), czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki).

Sposób przygotowania:

  • Paprykę oraz cebulę pieczemy na kratce w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika około 1/3 papryki i odstawiamy na bok do miski, a w miejsce wyjętej papryki dokładamy kiełbasę chorizo pociętą w plasterki i całość pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Do miski z papryką dodajemy składniki sosu i całość dokładnie blendujemy przy pomocy ręcznego blendera.
  • Makaron orzo gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie mieszamy razem z papryką, cebulą oraz kiełbasą, dodajemy koktajlowe pomidorki, polewamy sosem, doprawiamy solą i dekorujemy świeżą pietruszką.
  • Sałatkę przed podaniem schładzamy przez godzinę w lodówce.

img_3010

 

 


Pora na pomidora!

Reklamy

One Comment Add yours

  1. To musiała być naprawdę pyszna sałatka 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s