Sałatka z dynią masłową, kuskusem i awokado

Składniki:

dynia masłowa obrana ze skórki i pocięta na małą kostkę, kasza kuskus (3/4 szklanki), malutkie różyczki brokułu (garść),  1 dojrzałe awokado, duża garść poszatkowanej mieszanki świeżych ziół: szczypiorek, mięta i kolendra, sok z 1/2 cytryny, 1 owoc granatu, garść rzeżuchy, oliwa z oliwek (3 łyżki), sól morska, pieprz grubo mielony

Sos: oliwa z oliwek (2 łyżki), 1 awokado,  sok z 1 cytryny, syrop klonowy (1 łyżeczka), świeże zioła: kolendra i mięta (garść), sól morska (szczypta)

Sposób przygotowania:

  • Dynię polewamy oliwą z oliwek (2 łyżki), doprawiamy solą i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie dodajemy brokuły i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • 3/4 szklanki kuskusu zalewamy  gorącą wodą (3/4 szklanki), przykrywamy i odstawiamy na bok.
  • Do miski wsypujemy kuskus, dodajemy świeże zioła, ziarna granatu, warzywa z piekarnika, 1 łyżkę oliwy z oliwek i całość doprawiamy solą, a następnie mieszamy.
  • Składniki sosu umieszczamy w blenderze, dodajemy 1 łyżkę wody i blendujemy na jednolita masę.
  • Sałatkę polewamy sosem oraz dekorujemy kawałkami awokado, które następnie polewamy sokiem z cytryny.
  • Na koniec posypujemy sałatkę kiełkami rzeżuchy oraz pieprzem.

 

IMG_3052.jpg


Jemy sezonowo! Jesień

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s