Tarta z jabłkami i cynamonem

Składniki:

gotowe ciasto filo (6 dużych płatów przekrojonych na pół), rozpuszczony olej kokosowy (2 łyżki), 4 duże jabłka, cynamon (1 łyżeczka), sok klonowy (1 łyżeczka), sok z cytryny (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  • 2 jabłka ścieramy ze skórką na tarce, a następnie mieszamy z cynamonem i syropem klonowym i odsączamy z nadmiaru soku.
  • Pozostałe 2 jabłka obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Foremkę na tarte wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na spodzie pierwszy kawałek ciasta filo i smarujemy przy pomocy pędzelka jego powierzchnie olejem kokosowym. Następnie nakładamy kolejny płat ciasta, smarujemy ponownie olejem i powtarzamy tą czynność tyle razy, aż wykorzystamy wszystkie kawałki ciasta.
  • Nakładamy na ciasto starte jabłka z cynamonem, a następnie dekorujemy powierzchnie plasterkami owoców.
  • Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a na koniec posypujemy delikatnie przez sitko cynamonem.

img_3058


Jemy sezonowo! Jesień

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Cukry Proste pisze:

    Pyszna tarta w jesiennym klimacie:)

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s