Orkiszowe gofry z truskawkami, polewą czekoladową i pistacjami – vegan :)

Składniki:

mąka orkiszowa (1 szklanka), 1 dojrzały mały banan rozgnieciony widelcem, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 szklanka mleka roślinnego (np. z konopi), 2 łyżeczki syropu klonowego, ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), sól (szczypta)

Polewa czekoladowa: 1 czubata łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka kakao w proszku, 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy razem w misce na jednolita masę.
  • Wypełniamy masą silikonowe foremki do gofrów i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  • Po tym czasie wyjmujemy gofry z foremek, odwracamy oraz układamy na kratce i pieczemy przez kolejne 10 minut w temp 220 stopni.
  • Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu olej kokosowy, następnie dodajemy kakao oraz syrop klonowy i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gofry polewamy czekoladą, posypujemy pistacjami i owocami.

img_3108

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s