Szynka Earl Grey

Składniki:

ok 1,5 kg surowej szynki ”Gammon” bez kości i skóry, cukier kokosowy (4 łyżki), 4 torebki herbaty Earl Grey, musztarda Dijon (4 łyżki), goździki 

Sposób przygotowania:

  • Torebki z herbaty zalewamy w dzbanku wrzątkiem (350 ml) i odstawiamy na bok.
  • Mieszamy razem cukier z musztardą na gęsta pastę.
  • Nacinamy delikatnie wierzch szynki (w kratkę) nożem i nakłuwamy goździkami.
  • Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy musztardą z cukrem, a następnie naparem herbaty. Całość zakrywamy folia aluminiową lub pokrywka żaroodporną i pieczemy przez 2, 5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  • Po tym czasie ściągamy folie/ przykrywkę i pieczemy przez kolejne 20 minut.

img_3177

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s