Składniki:
muszle taco (8-10 sztuk), ryż basmati (1/2 szklanki), mieszanka fasolek (1 puszka); sól himalajska (szczypta)
Salsa: 2 dojrzałe pomidory, 1/2 dużej zielonej papryki, 1/2 czerwonej cebuli, kilka gałązek świeżej kolendry i pietruszki (drobno posiekane), sok z 1/2 limonki, sól himalajska (szczypta);
Guacamole: 2 dojrzałe owoce awokado, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, kilka gałązek świeżej kolendry drobno posiekanej, sok z 1/2 limonki, sól himalajska (szczypta);
Sposób przygotowania:
- Salsa: pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy w misce z kolendrą, pietruszką, sokiem z limonki oraz solą.
- Guacamole: obrane ze skórki awokado polewamy sokiem z limonki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, a następnie dodajemy czosnek, kolendrę, sól i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Podgrzewamy w garnku wypłukaną wcześniej w wodzie fasolkę i gotujemy ryż, który doprawiamy solą do smaku.
- Muszle taco wypełniamy warstwami ryżu, fasolki, salsy i guacamole.
Jestem raczej zwolennikiem kuchni tradycyjnej,ale ten przepis brzmi ciekawie, a potrawa wygląda imponująco 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 to bardzo fajna i szybka przekąska i do tego całkiem zdrowa!
PolubieniePolubienie