Tacos z ryżem, fasolką, salsą i guacamole

Składniki:

muszle taco (8-10 sztuk), ryż basmati (1/2 szklanki), mieszanka fasolek (1 puszka); sól himalajska (szczypta)

Salsa: 2 dojrzałe pomidory, 1/2 dużej zielonej papryki, 1/2 czerwonej cebuli, kilka gałązek świeżej kolendry i pietruszki (drobno posiekane), sok z 1/2 limonki, sól himalajska (szczypta);

Guacamole: 2 dojrzałe owoce awokado, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, kilka gałązek świeżej kolendry drobno posiekanej, sok z 1/2 limonki, sól himalajska (szczypta);

Sposób przygotowania:

  • Salsa: pomidory, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy w misce z kolendrą, pietruszką,  sokiem z limonki oraz solą.
  • Guacamole: obrane ze skórki awokado polewamy sokiem z limonki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, a następnie dodajemy czosnek, kolendrę, sól i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Podgrzewamy w garnku wypłukaną wcześniej w wodzie fasolkę i gotujemy ryż, który doprawiamy solą do smaku.
  • Muszle taco wypełniamy warstwami ryżu, fasolki, salsy i guacamole.

img_3198


Andrzejkowa uczta

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Gosia pisze:

    Jestem raczej zwolennikiem kuchni tradycyjnej,ale ten przepis brzmi ciekawie, a potrawa wygląda imponująco 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. izA Siwik pisze:

      Dziękuję 🙂 to bardzo fajna i szybka przekąska i do tego całkiem zdrowa!

      Polubienie

Dodaj odpowiedź do Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi