Toskańska zupa pomidorowa z białą fasolką i rozmarynem

Składniki:

cebula pocięta w drobną kostkę, łodyga selera naciowego pocięta w cienkie plasterki, średnia cukinia pokrojona w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, biała fasolka  „cannellini” (1 puszka), pomidory krojone (2 puszki), przecier pomidorowy (2 łyżki), makaron orkiszowy „fusili” (100 g), oliwa z oliwek (3 łyżki), świeży rozmaryn drobno posiekany (1 łyżka), 700 ml bulionu z kurczaka (używam organicznej kostki firmy Kallo)

Sposób przygotowania:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę (1 łyżka) i podsmażamy cebulę oraz seler przez kilka minut, a następnie dodajemy cukinie, rozmaryn oraz czosnek i całość smażymy przez kolejne 5-10 minut.
  • Do dużego garnka dodajemy zawartość patelni, gorący bulion, pomidory krojone oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy przez około 10-15 minut.
  • Następnie dodajemy makaron z fasolką i gotujemy zupę przez kolejne 10 minut, aż makaron będzie gotowy.
  • Na koniec doprawiamy zupą oliwą z oliwek (2 łyżki).

img_3186

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s