Kokosowy kurczak z curry

Składniki:

3 piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki, mleko kokosowe (1 puszka), czerwona soczewica (1/2 szklanki), malutkie ziemniaki ze skórką (12 sztuk), papryka pokrojona w kostkę (1 sztuka), cebula pokrojona w półksiężyce (1 sztuka), świeży imbir (2 cm kawałek drobno posiekany), kminek (1 łyżeczka), kurkuma (2 czubate łyżki), curry w proszku (2 czubate łyżki), czerwona papryka słodka (1 łyżka), chili (szczypta), sól himalajska (szczypta), olej z awokado (1 łyżka), świeża kolendra (kilka gałązek)

Sposób przygotowania:

  • Podsmażamy na dużej patelni cebulę, imbir i kminek na oleju z awokado przez ok 3 minuty, a następnie dodajemy kurczaka, doprawiamy solą i smażymy przez kolejne kilka minut, aż mięso i cebula się lekko zarumienią.
  • Dodajemy mleko kokosowe, przyprawy (kurkuma, curry, papryka, chili), soczewicę, ziemniaki, paprykę oraz dolewamy 3/4 szklanki wody. Całość mieszamy, przykrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
  • Gotowe danie ozdabiamy świeżą kolendrą i podajemy z ryżem.

img_3237


Andrzejkowa uczta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s