Pieczone bataty z warzywami i sosem z tahini

Składniki:

2 średnie słodkie ziemniaki, 10 grzybów pokrojonych w cienkie plasterki, puszka białej fasolki ”cannellini”, 5  ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, płatki chili (szczypta), sól himalajska (szczypta), pieprz czarny grubo mielony (szczypta), oliwa z oliwek (1 łyżka), 1 duże awokado pokrojone w kostkę, 6 koktajlowych pomidorków

Sos: oliwa z oliwek (2 łyżki), tahini (2 łyżki), sok z 1,5 limonki, 1 łyżeczka syropu klonowego, 2 łyżki wody mineralnej, sól himalajska (do smaku)

Sposób przygotowania:

  • Umyte bataty nakłuwamy widelcem z każdej strony, owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  • Grzybki podsmażamy razem z odsączoną z wody fasolką i przyprawami (czosnek, chili, pieprz i sól) na oliwie z oliwek, do momentu aż grzybki zrobią się miękkie i nabiorą ładnego koloru.
  • Składniki sosu mieszamy dokładnie razem  i doprawiamy solą.
  • Upieczonego ziemniaka rozkrajamy wzdłuż (prawie na pół), wypełniamy grzybami z fasolką oraz kawałkami awokado, połówkami pomidorków i polewamy sosem.

Inspiracja: książka ”Deliciously Ella Every Day”.

img_3255

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s