Jesienne muffiny

Składniki:

Na 12 muffinów potrzebujemy: mąka orkiszowa razowa (3/4 szklanki), owies (szklanka), siemię lniane (2 czubate łyżki), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), sól himalajska (1/2 łyżeczki),  jajko organiczne, syrop klonowy (1/3 szklanki), olej z awokado (2 łyżki), mleko roślinne niesłodzone (1/2 szklanki), świeże owoce pocięte w kostkę: jabłko, gruszka, 2 śliwki, cynamon (do posypania)

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę, owies,  siemię lniane, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie w środek wbijamy żółtko jaja, dodajemy syrop klonowy, mleko oraz olej. Wszystko razem mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Białko jaja ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta razem z owocami.
  • Napełniamy masą silikonowe foremki do babeczek i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 C.
  • Upieczone babeczki posypujemy cynamonem.

IMG_3282.jpg


Andrzejkowa uczta

2 Komentarze Dodaj własny

  1. jaglusia pisze:

    Bardzo ciekawe są te muffinki! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    Polubione przez 1 osoba

    1. izA Siwik pisze:

      Dziękuje! Są naprawdę pyszne!

      Polubienie

Dodaj komentarz