Babeczki dyniowe z bananem i orzechami

Składniki:

Na 12 babeczek potrzebujemy: średnia dynia masłowa, mąka orkiszowa razowa (1 szklanka), płatki orkiszowe (1/3 szklanki), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), sól himalajska (1/2 łyżeczki), jajo organiczne, syrop klonowy (3 łyżki), rozpuszczony olej kokosowy (2,5 łyżki), sok pomarańczowy świeżo wyciskany (1/2 szklanki), garść posiekanych orzechów włoskich, mały banan pokrojony w plastry

Sposób przygotowania:

  • Dynię obieramy ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw, kroimy w kostkę (pestki wyjmujemy), obtaczamy w 1/2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, a następnie pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • Do miski wsypujemy mąkę, płatki orkiszowe,  proszek do pieczenia oraz sól, a następnie w środek wbijamy żółtko jaja, dodajemy syrop klonowy, sok pomarańczowy oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko razem mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Białko jaja ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta razem z orzechami.
  • Napełniamy masą silikonowe foremki do babeczek, dekorujemy wierzch plasterkami banana i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 C.

img_3514

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s