Żurek z jajkiem i borowikami

Składniki:

zakwas na żur (500 ml), suszone borowiki szlachetne (20 g), 4 duże pieczarki pokrojone w cienkie plastry, duża cebula pokrojona w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę (4 ząbki), 2 małe kiełbaski jałowcowe (suszone) pokrojone w plastry, marchew (2 sztuki), seler naciowy (2 łodygi), pasternak (1 sztuka), por (1/2 sztuki),  3 duże ziemniaki, bulion warzywny (1, 5 litra – używam organicznej kostki firmy Kallo), 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, majeranek (1 łyżka), oliwa z oliwek (1 łyżka), sól i pieprz do smaku, 4 ugotowane na twardo jajka, świeży koperek

Sposób przygotowania:

  • Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę oraz pieczarki, aż nabiorą ładnego koloru.
  • Do dużego garnka dodajemy kiełbasę, suszone grzyby oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, majeranek) i zalewamy całość bulionem i podgrzewamy.
  • Jak bulion zacznie się gotować to dodajemy czosnek, marchew i pasternak pokrojone w słupki, duże kawałki pora i selera oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę; całość gotujemy około 15 minut. 
  • Następnie dolewamy do garnka zakwas na żur, dodajemy cebulę oraz pieczarki i całość gotujemy przez kolejne 15 minut.
  • Na koniec doprawiamy żurek do smaku solą oraz pieprzem i serwujemy z ugotowanym jajkiem oraz świeżym koperkiem.

img_3523

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s