Tatar ze śledzia

Składniki:

4 filety śledziowe typu Matjas (wymoczone z nadmiaru soli), jajka organiczne ugotowane na twardo (3 sztuki), 1/2 średniej cebuli, 2 średnie ogórki kiszone, papryka czerwona, marynowane pieczarki (4-6 sztuki), świeży koperek drobno posiekany (garść)

Sos: miód naturalny płynny (1 łyżka), musztarda sarepska (1 łyżka), przecier pomidorowy (2 łyżki), świeży imbir (1 cm kawałek drobno posiekany), pieprz grubo mielony (szczypta), papryka sodka w proszku (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  • Całą paprykę umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Upieczoną, gorącą paprykę wkładamy do woreczka foliowego, który zakręcamy i czekamy, aż papryka wystygnie. Następnie zdejmujemy z papryki skórkę i wyciągamy gniazda nasienne.
  • Śledzie, jajka, cebulę, ogórki, pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Mieszamy razem składniki sosu, a następnie dodajemy do pokrojonych śledzi, jajek, pieczarek oraz warzyw i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie schładzamy w lodówce.

Inspiracja: „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler

img_3539

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s