Kacze udka z sosem śliwkowym

Składniki:

4 kacze udka, świeży tymianek (ok 10 gałązek), suszony rozmaryn (1 łyżeczka), sól morska (1/3 łyżeczki), pieprz czarny (1/4 łyżeczki)

Sos: 3  świeże śliwki (bez pestek) drobno pokrojone, czerwona cebula drobno posiekana, oliwa z oliwek (1 łyżka), czerwone wino (100 ml), 300 ml bulionu wieprzowego (używam organicznej kostki firmy Kallo)

Sposób przygotowania:

  • Kacze udka posypujemy z każdej strony tymiankiem, rozmarynem oraz solą i pieprzem, a następnie  przechowujemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywką przez noc w lodówce.
  • Na drugi dzień nalewamy na dno naczynia trochę zimnej wody i pieczemy udka cały czas pod przykryciem przez 2 godziny w temperaturze 190 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso w środku przez kolejną godzinę. 
  • Przed podaniem grillujemy udka (bez przykrywki) przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż skórka będzie chrupiąca.
  • Cebulę na sos podpiekamy w rondelku na oliwie z oliwek, a jak zmięknie dodajemy śliwki oraz wino i gotujemy całość przez około 10 minut.
  • Następnie dolewamy do śliwek bulion wieprzowy i gotujemy całość przez kolejne 15 minut, aż sos się lekko zagęści. Całość blendujemy przy pomocy ręcznego blendera.
  • Kaczkę podajemy z tłuczonymi ziemniakami, sosem śliwkowym i sałatką z buraków.

img_3610

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s