Comber jagnięcy z zielonym sosem

Składniki: 

comber jagnięcy z kością (1 kawałek z 8-ma żeberkami), oliwa z oliwek (1 łyżka), zielone oliwki (garść), czosnek (3 ząbki przekrojone na pół), sól himalajska (szczypta), pieprz czarny (szczypta), pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (garść)

marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, liść laurowy pokruszony, rozmaryn suszony (1 łyżeczka), tymianek świeży drobno posiekany (1 łyżka), oliwa z oliwek (1 łyżka)

zielony sos: świeża pietruszka drobno posiekana (pęczek), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, kapary (2 łyżki), 2 ogórki konserwowe, filety anchois (3 sztuki), musztarda sarepska (1 łyżka), oliwa z oliwek (3 łyżki), czerwony ocet balsamiczny (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  • Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i wcieramy w mięso, które następnie przechowujemy w lodówce przez kilka godzin.
  • Comber jagnięcy podsmażamy na patelni z każdej strony na oliwie z oliwek, aż się ładnie zarumieni, następnie dodajemy oliwki z czosnkiem, przyprawy (sól, pieprz) i podsmażamy całość przez około 3 minuty.
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na 30 minut.
  • Kapary, ogórki i anchois drobno siekamy, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami zielonego sosu.
  • Żeberka  jagnięce kroimy na kotlety i serwujemy z tłuczonymi ziemniakami oraz zielonym sosem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

img_3870

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s