Pieczone brukselki z orzechami, chili i syropem klonowym

Składniki:

brukselki przekrojone na pół (około 250 g), 3 małe ziemniaki oraz 1/2 średniego batata pokrojone w małą kostkę, orzechy nerkowca /pekan (garść), jagody goji (1 czubata łyżka), oliwa z oliwek (4 łyżki), syrop klonowy (1 łyżka), płatki chili (1/2 łyżeczki), sól himalajska

Sposób przygotowania:

  • Brukselkę, ziemniaki i bataty układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy chili, solą oraz oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy przy pomocy rąk, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.
  • Wyjmujemy warzywa z piekarnika, dodajemy orzechy i całość mieszamy, a następnie ponownie pieczemy przez kolejne 5-10 minut.
  • Upieczone warzywa z orzechami polewamy syropem klonowym, posypujemy jagodami goji i mieszamy.

img_3958

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s