Galaretka z kurczakiem na rosole

Składniki:

1/2 litra domowego rosołu, żelatyna (6 listków – 10 g), czosnek przeciśnięty przez praskę (1 ząbek), duża pierś z kurczaka z rosołu, 1 duża marchew z rosołu, mrożony groszek (garść), karbowana pietruszka (różyczki), sól himalajska, pieprz, ocet  winny lub cytryna

Sposób przygotowania:

  • Rosół przecedzamy przez geste sito, podgrzewamy, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Następnie dodajemy do rosołu żelatynę (wg przepisu na opakowaniu) i dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
  • Marchewkę kroimy w kostkę, a mięso na małe kawałki.
  • Warzywa rozkładamy na spodzie miseczek, posypujemy różyczkami świeżej pietruszki, dodajemy mięso, a następnie całość zalewamy przestudzonym wywarem i umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny.
  • Gotowe galaretki serwujemy z octem albo sokiem z cytryny.

img_3983


Dania z resztek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s