Sałatka ze szpinakiem, pieczonymi warzywami i syropem klonowym

Składniki:

świeże liście szpinaku, brukselki przekrojone na pół (około 250 g), 3 małe ziemniaki pokrojone w małą kostkę, pasternak przekrojony wzdłuż na ćwiartki (4 małe korzenie), papryka czerwona pokrojona w grube paski, orzechy brazilijskie pokrojone na drobne kawałki (6 sztuk), olej ryżowy (2 łyżki), syrop klonowy (1 łyżka), płatki chili (1 łyżeczka), sól himalajska

Sposób przygotowania:

  • Brukselkę, ziemniaki i pasternak układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy chili, solą oraz olejem ryżowym i dokładnie mieszamy przy pomocy rąk, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią.
  • Wyjmujemy warzywa z piekarnika, dodajemy paprykę oraz orzechy i całość mieszamy, a następnie ponownie pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Na talerzu rozkładamy szpinak, a następnie upieczone warzywa i polewamy całość syropem klonowym oraz posypujemy solą himalajską.

img_4024

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s