Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i fasolką szparagową

Składniki:

6 wymoczonych filetów ze śledzia, 6 małych ziemniaków i garść zielonej fasolki szparagowej ugotowane na parze, 1/2 czerwonej cebuli drobno pokrojona w kostkę, por drobno pokrojony (ok 4 cm kawałek), 1 jajo ugotowane na twardo, szczypiorek (2 gałązki drobno posiekane), świeża natka pietruszki drobno posiekana (kilka gałązek)

Sos: oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (2 łyżki), syrop klonowy (1/2 łyżeczki), sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  • Składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Śledzie kroimy na około 2 cm paseczki i mieszamy w misce razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki ziemniakami i fasolką.
  • Dodajemy do sałatki pora oraz cebulę i całość posypujemy drobno posiekanym jajkiem, szczypiorkiem, pietruszką, a na koniec polewamy sosem.
  • Sałatkę schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.

img_4088


Dania z resztek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s