Pomarańczowe babeczki z lawendą

Składniki:

Ciasto: mąka orkiszowa razowa (1 szklanka), sok pomarańczowy świeżo wyciskany (1 szklanka), olej z awokado (1/4 szklanki), cukier trzcinowy nierafinowany (1/3 szklanki), skórka pomarańczowa starta (1 łyżeczka),  mąka ziemniaczana (5 czubatych łyżek), soda oczyszczona (1/2 łyżeczki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), sól himalajska (szczypta)

Lukier: cukier trzcinowy nierafinowany zmielony w młynku do kawy na puder (1/3 szklanki), 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z marchwi

Dekoracja: jadalna lawenda (1 łyżka), skórka pomarańczowa (1 łyżeczka) 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Napełniamy masą silikonowe foremki do babeczek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Składniki na lukier ucieramy mikserem do momentu, kiedy kropla lukru nie rozlewa się na talerzyku.
  • Upieczone babeczki polewamy lukrem, a następnie dekorujemy lawendą oraz skórką z pomarańczy.

img_4127

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s