Kokosowa zupa curry z krewetkami

Składniki:

mrożone krewetki królewskie (ok 170 g), mleko kokosowe (1 puszka), bulion warzywny – używam organicznej kostki firmy Kallo (600 ml), średni słodki ziemniak, marchew, pasternak, korzeń topinamburu, papryka czerwona, czerwona soczewica (1/2 szklanki), cebula drobno posiekana, 2 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki, świeży imbir drobno pokrojony (3 cm kawałek), kminek (1 łyżeczka), curry (2 łyżki), kurkuma (1 łyżka), chili (1/2 łyżeczki), kolendra suszona (1 łyżeczka), olej ryżowy (1 łyżeczka), natka zielonej pietruszki drobno posiekana (2 łyżki), sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  • Na patelni podsmażamy na oleju ryżowym kminek przez około 2 minuty, a następnie dodajemy imbir, chili, czosnek oraz cebulę i całość smażymy do momentu, aż się wszystko ładnie zarumieni.
  • Do dużego garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: słodki ziemniak, marchew, pasternak, topinambur, papryka i całość zalewamy bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i podgrzewamy.
  • Do garnka dodajemy także zawartość patelni, soczewicę oraz przyprawy: curry, kurkumę oraz kolendrę i całość gotujemy przez około 30 minut.
  • Zupę blendujemy na krem przy pomocy ręcznego blendera, a następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy obrane krewetki i gotujemy całość przez około 3 minuty.
  • Gotowa zupę posypujemy płatkami chili i zielona pietruszką.

img_4138


Smaczne a nie tuczy

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Przepis brzmi zachęcająco 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s