Śródziemnomorskie muffiny (vegan)

Składniki:

mąka orkiszowa razowa (1 szklanka), mąka kukurydziana (1/2 szklanki), proszek do pieczenia (2 łyżeczki), sól morska (1/2 łyżeczki), zimna woda (300 ml), ocet jabłkowy (1 łyżeczka), olej ryżowy (1/3 szklanki), 2 cebule drobno posiekane, 3 łyżki zielonych oliwek bez pestek przekrojone na pół, około 6 suszonych pomidorów (z oleju) drobno pokrojonych, tymianek (1 łyżeczka), oregano (1 łyżeczka), olej ryżowy (1 łyżka), 12 czarnych oliwek bez pestek

Sposób przygotowania:

  • Cebulę podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż się ładnie zarumieni, a następnie mieszamy razem z zielonymi oliwkami, pomidorami, tymiankiem oraz oregano i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Mieszamy razem 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy wodę, ocet oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Dodajemy do ciasta zawartość patelni i całość delikatnie mieszamy, a następnie umieszczamy w silikonowych foremkach do babeczek.
  • Na koniec dekorujemy muffiny czarnymi oliwkami i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

img_4147

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s