Indyk w sosie z curry i pomidorów koktajlowych

on

Składniki:

4 filety z indyka pokrojone w kostkę, pomidory koktajlowe w puszce, mini kukurydze przecięte na pół (6 kolb), średni batat pokrojony w drobna kostkę, świeże liście szpinaku i rukoli poszatkowane (2 duże garście), cebula pocięta w półksiężyce, czosnek pocięty w plasterki (3 ząbki), świeży imbir (3 cm kawałek) obrany i drobno posiekany, kminek (1 łyżeczka), suszona kolendra (1 łyżeczka), kurkuma (2 łyżeczki), curry (2 łyżeczki), czerwona papryka (1 łyżeczka), sól himalajska, pieprz grubo mielony, olej kokosowy nierafinowany (1 łyżeczka), świeża kolendra drobno posiekana (około 10 gałązek)

Sposób przygotowania:

  • Kminek podsmażany na oleju kokosowym przez około 1 minutę, a następnie dodajemy imbir, cebule oraz czosnek i wszystko razem smażymy prze kolejne kilka minut, aż cebula się lekko zarumieni.
  • Następnie dodajemy indyka i wszystko razem doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, kurkumą, curry, papryką i dolewamy ok 1/2 szklanki wody i całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy pomidorki koktajlowe oraz warzywa: kukurydze i batata i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Na koniec dodajemy do dania zielone liście i dusimy całość pod przez kolejne kilka minut.
  • Danie serwujemy z ryżem basmati i posypujemy świeżą kolendrą.

img_4166

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s