Pstrąg tęczowy w ziołowej marynacie

Składniki:

2 pstrągi tęczowe, świeże zioła drobno posiekane: koperek i kolendra (2 czubate łyżki), oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (1 łyżka), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 4 cienkie plastry cytryny przekrojone na połówki, chili (szczypta), sól himalajska, pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

  • W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem i ziołami, a następnie doprawiamy chili, solą oraz pieprzem.
  • Oczyszczone z łusek i wypatroszone pstrągi nacieramy zarówno wewnątrz i na zewnątrz ziołową marynatą i wkładamy do środka po kawałku cytryny.
  • Każdego pstrąga nacinamy z jednej strony w 3 miejscach i dekorujemy kawałkami cytryny. 
  • Pstrągi układamy w szklanym naczyniu żaroodpornym i wkładamy na min 2 godziny do lodówki, a następnie pieczemy przez około 40 minut bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

img_4180

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s